Naše misli

Emocije nisu igračke

Mlađan Crkvenjaš 21 Avg 2020

Nikad se ne igraj sa tuđim osjećajima ako ne smiješ da uradiš to što želiš!

Ima tako ljudi koji ostaju u vezama iz pogrešnih razloga. Godine idu - pa da nisu sami red je da budu u vezi, trebaju nekoga pored sebe, žele brak i porodicu, okolina ih zapitkuje kada se misle uozbiljiti i osamostaliti sa nekim... I tako, dan za danom prolazi, veza i ne funkcioniše baš kako bi trebalo. Ne viđaju se često, razmijene tu i tamo po neku poruku i to je to, ali se vodi da su u vezi i postoje očekivanja da će se taj odnos promijeniti. Dan za danom odnos postaje sve hladniji i hladniji, ali ne izlazi se iz veze jer šta će reći mama i tata, šta da radi ako izađe iz veze, da li će se pojaviti neko novi, bolji... Po inerciji se ostaje u vezi jer se ne smije ono što se želi.

I onda, sve više vremena se provodi na društvenim mrežama, jer se slobodno vrijeme ne provodi kvalitetno, a ponajmanje sa partnerom sa kojim bi trebalo da se gradi odnos na bolje. Listaju se profili, zamišljaju se idealne veze, stvara se želja za nekim drugim partnerom sa kojim bi se mogla ostvariti očekivanja i onda, sasvim slučajno, niotkuda i ničim izazvan pojavi se neko ko bi mogao da bude ta osoba i pošalje mu se zahtjev za prijateljstvo. Prođe malo vremena i postanu virtualni prijatelji. Probudi se mašta, zamišljanje kako bi bilo da je u vezi sa tom osobom i započne konverzacija, sasvim opuštena, kao da se znaju godinama. Što više komuniciraju to se više stiče utisak da u svemu odgovaraju jedno drugom. Ono što najviše fascinira oboje jesu zajednička interesovanja u kojima se poklapaju u 99% stvari. Vole istu muziku, imaju iste želje u životu, imaju zajednički hobi, o životu razmišljaju na skoro identičan način. Zainteresuju se i vežu jedno za drugo kao da su godinama zajedno, a nikada se nisu vidjeli u životu.

Jednog dana se tako pojavi prijedlog da se vide jer ono što se moglo zaključiti iz konverzacija je da su oni idealni partneri. Ali tada nastaje vrdanje i vraćanje u stvarnost, u realnost koja je okružuje. Ali ja sam u vezi! Šta će reći mama i tata? Kako da prekinem vezu iako ne funkcioniše da bih otišla da se vidim sa nekim koga nikada nisam ni vidjela? U glavi nastaje kompletna zbrka. U nefunkcionanoj je vezi, pojavio se neko ko bi joj odgovarao u životu, ali ne smije da se upusti u tako nešto jer se plaši reakcije okoline i jer se plaši da neće uspjeti ni ta veza. Radije će ostati u lošoj vezi nego krenuti za srcem i pokušati da izgradi život onakav kakav želi. Pa sasvim je logično da je, ako neko od samog početka ima predrasudu da neka veza možda neće uspjeti iz nekog razloga, ta veza unaprijed osuđena na propast. Samim tim što se o nečemu misli negativno već ste na pola puta da to zaista i bude negativno. Komunicirati sa nekim i probuditi njegove osjećaje, a ne biti spreman da uradiš ono što želiš samo može biti štetno za oboje. I čemu poenta uopšte davati nekome lažnu nadu i ulaziti u takve konverzacije ako osoba nije spremna da uradi ono što želi?

Za sreću u životu je potrebna hrabrost, a hrabrost je donošenje i sprovođenje odluka u djelo!

Ako ne smiješ to što hoćeš onda se ne igraj sa nekim ko hoće to što smije!

emocije-nisu-igracke.jpg

Pročitajte još:

Kad nas ponos pobedi

Svejedno

Beskraj

I papir je lutrija

Svi naši radovi